Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

WP:RDE Clasificacion_de_CAF_para_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_1978 Comision_Internacional_de_Protección_Radiológica Convencion_de_Cintra Vladimir_Voronin Conophytum_translucens Comentario_al_Sueno_de_Escipion_de_Ciceron Venezuela_2007 Club_Social_y_Deportivo_Macas Agrippina_Yakovlevna_Vagánova Zavodskói_(Kushchóvskaya,_Krasnodar) Condado_de_Pierce ARA_Salta_S_31 Zumpango_del_Rio Zouerate Zuwarah William_H_Partridge Agua_moderna Władysław_Kulczyński Zerna_gussonei Vilfa Vendresse-Beaulne Ciriaco_Cascajo_Ruiz Zygmunt_Kęstowicz Variz XVII_Torneo_Internacional_Alevín_de_Fútbol_7 Von_Domaszewski Abdulaziz_al-Omari Wangonisaurus Venas_circunflejas_femorales_laterales Vestíbulo_de_la_vagina Abarema_racemosa Cochabamba_mera Condito Abanto_y_Ciérvana_-_Abanto_Zierbena Conservatorio_Municipal_de_Musica_de_Barcelona Concierto_para_piano_y_orquesta_n_1_Op_11_en_mi_menor XXIV_Congreso_del_PCUS Vara_de_Aarón Cieza_(desambiguacion) Colcha_"K" ARNTL2 Cheddi_Jagan Weezing Ciudad_Vieja_de_Montevideo Vanonus_valgus Al-Ettifaq Vagiz_Jidiyatulin Al-Hallaniyah Comarca_de_Valencia_de_Alcántara Zhùyin_Fúhào Christopher_Pousa Condado_de_Benagiar Vigo_(comarca) Vicariato_Apostólico

html map