Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Saint-Denis_(Italia) Santa_Maria_de_Valverde_(Valderredible) Sobralia_altissima Tesis_de_Abril_de_Lenin Sainte_Foy_Vendee The_Penthouse Saint_Geniès_de-Fontedit Teucrium_rhombifolium Sakura_Cazadora_de_Cartas Seteh Sistema_de_intercambio_comercial Tragedia_de_vargas Samuel_Brannan Swink_(Colorado) TRV Suborbital Senkaku_shoto Sergio_Pacheco Temecate Sanxing_(Yilan) Santa_Ana,_la_Virgen,_el_Nino_y_san_Juanito Salix_gracilistyla_var._acuminata Stöffche Tomas_Konecny Salsola_decurrens Schoenberg Trebowiec_Maly Seat_Panda Temporada_1950-51_de_los_Rochester_Royals Saint_Thomas_de_Conac Textos_instructivos Teoria_de_Yang-Mills Science_illustrée Seireitei Steindachnerina_binotata Selenicereus Salón_de_la_Fama_de_la_ciencia_ficción Sumata Salvador_(film) Santa_María_del_Cubillo Torneo_de_Barcelona Spluga Sanchuanera Saint_Cyr_la_Rosiere Santa_Eulalia_(Perú) Thalasseus_bengalensis Swansboro SoFFin San_Juan_de_las_Abadesas Shitenhouji Síndrome_de_Duane Seleccion_nacional_de_futbol_de_Tonga Sisters Sciurus_colliaei Sarcoma_de_tejidos_blandos

html map