Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Boletin_Oficial_de_Castilla_y_León Bandera_de_guyana Castilleja_angustifolia_var._adenophora Basilica_de_Santa_Rosa_de_Lima Beethoven_y_do_menor Blank_City Casi_Mas Capex Calle_de_Montcada Búscate_la_vida Beatriz_Valdes Brazos_de_la_Via_Lactea Casa_de_la_vall Cantón_de_Bayona-Ouest Ca_phe_nau_đá CRD C_234_(Cataluna) Beniurriagel Biblioteca_Nacional_Szechényi C_mas_más Celula_bipolar Bisbita_amarillento Capilla_de_San_José_(Sevilla) Cetoacidos Botswano Cardenal_Raúl_Silva_Henriquez Ceroctis_bistrimaculata Cesáreo_Gabaraín BOSE Bloc_Nacionalista_Valencià Banco_Comercial_por_la_Europa_del_Norte_–_Eurobank Boswil Brie_sous-Matha Cenida_(nautica) Cactus_imbricatus Campeonato_mundial_de_remo_de_2006 Berher Bom_Jesus_do_Oeste Bokassa_I Castillo_de_Begíjar Cathartosilvanus_tropicalis Calimorfa Berteaucourt_les-Thennes Cantora,_un_viaje_íntimo_(2CD+DVD) Beta_Sextantis Carzano Belisario_de_Jesus_García Casa_Palatina_Zweibrücken Bailando_por_un_sueno_el_reto CF_La_Unión Blogger_com Cesar_Iván_González Castillo_Echizen_Ono Bakalao Centrolabrus_trutta

html map