Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

King_Cold Joe_Armstrong Juan_Francisco_García Linea_320_(colectivo) Kuk_Sool_Won La_Boissière_du-Dore Johnny_cash_at_madison_square_garden Jardín_Botánico_de_la_Universidad_de_Karlsruhe Linea_67_(Buenos_Aires) José_Luis_Zavalia Jorge_G_Castañeda Katanning Kljuc_(Una_Sana) Intersindical_Nacional_dos_Traballadores_Galegos José_Ignacio José_María_Sánchez_Roda Lista_de_municipios_de_La_Coruna La_Nitteti_(Myslivecek) Linda_Park_(comic) Linea_49_(EMT_Madrid) Kastner Lewisville_(Texas) Jaime_Rodríguez-Sacristán_Cascajo John_Ericsson Lenguaje_de_programación_E Linea_Ōtemachi Irish_stew Lapiz_de_labio Lethrus_acutangulus Karachai Jaime_Ferran_y_Clua Juan_del_Encina Las_aventuras_de_Carland_Cross Kevin_salazar_arellana Jozef_Chovanec José_de_Navarrete_y_Vela-Hidalgo Jesus_Mª_Ruiz-Ayucar La_Teacher_de_ingles Kinich_Janaab_Pakal Jardín_Botánico_de_la_Municipalidad_de_Córdoba Isla_de_Mactan Leptaulax_crockerensis La_muerte_del_cisne La_Frette_sur-Seine Ley_de_igualdad_de_oportunidades Iterador_(patron_de_diseno) Isla_Aves_de_Barlovento Lethrus_majusculus Laneuveville_en-Saulnois Instituto_Tecnológico_y_de_Estudios_Superiores_de_Monterrey,_Campus_Ciudad_Juárez Legio_XV_Primigenia Jose_Maria_Otero_Navascués Leyendas_Mayas,_Colección_Poemas_y_Leyendas Lista_de_autopistas_de_Bélgica Kjots

html map