Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Avenida_Belgrano_(Rosario) ISO_(desambiguación) Mumin Henry_E_Steinway Hector_Varela Grupo_Combatiente_Islámico_Marroqui Autovía_Suroccidente_asturiano Heihachirô Houserville_(Pensilvania) Arlandria Mondragón_(Guipúzcoa) Guillermo_Coco_Hernandez Gundebaldo_el_Borgoñón H._S._V._Hamburg Hell_on_Wheels Hudson_(Indiana) Anhimidae Hartley_(California) Antillia Herzlía Guerra_Social_(91-88_a._C.) Asociación_Kif_Kif Higini_Angles Hanbok Atelerix_sclateri Humphreys_(Misuri) Monterrey_(Espana) Ano_1341 Hugo_Hernando_Aréchiga_Urtuzuástegui Hampton_Manor_(Nueva_York) Iakoba_Italeli Hank_Beenders Anodorhynchus I_Do_Not_Hook_Up Horace_Benedict_Alfred_Moquin_Tandon Arrazua-Ubarrundia_(Alava) Ibn_Fathun_al_Himar Gyrostachys_aestivalis Autovía_Santa_Ana Asociacion_de_productores_y_cultivadores_de_orquideas_de_la_argentina Asociacion_Argentina_de_Girasol Asimo Atletismo_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atenas_2004_Salto_triple_masculino Atractor_de_Lorenz Aunou-sur-Orne Monfarracinos Gumira Hieron_II Guerra_Turco_Veneciana_(1499-1503) Apraxia Andre_Frederic_Cournand Gustavo_Lorca Historia_de_la_Union_Cívica_Radical:_1955_1972 Arsames_(sátrapa) Henry_Figueroa_Alonzo

html map