Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Jardin_Botanico_Conmemorativo_Sun_Yat-Sen_de_Nankín James_Robert_Baker Labourgade Jezabel Ley_de_jante Juarros_de_riomoros Laval_Quebec John_H._Schwarz Konrad_Hermann_Heinrich_Christ Jorge_Ramos_y_su_banda Leysera_montana John_Joseph_Ducey KV_8 Kapi Karl_Keck Ira_Hinckley Juneda_cazuela Kuchyna Leandro_Fresco Jasidico Jose_María_Aparicio Las_mananas_de_La_1 Joannes_Henricus_Scholten Juan_Téllez_de_Guzmán Jesús_Díaz_Ruiz Jōji_Nakata Kaliste Involucro Jean_Claude_Pascal Jorge_Giacinti Jose_de_Segovia_Barrón Joseph_august_schenk Juan_Gimenez_(desambiguacion) Islote_Carozo Kingston_(Washington) Jose_Mª_Fernandez_Unsain Kauffm. José_María_Olazabal_Zalumbide Kon_(Mitología_inca) Janio_da_Silva_Quadros La_Robla_(Leon) Junio_de_1988 Juan_Arredondo Jeronimo_de_Costilla Iori_Yoshizuki Lirio_bravo Joe_Rogan Karel_Vašák Kinnaras_(mitología_hindú) Islas_Vírgenes_Americanas La_loba_(pelicula_de_1996) Libre_albedrio Les_Villards-sur-Thônes Linfocito_B José_Domingo_Urien

html map