Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Antonio_García_Cubas Ansar_nival Hierba_cebollá Androthelopsis Arquitectura_de_Zope Mirame_(Nikki_Clan) Aristobrotica_atrilineata Historia_de_la_nacionalidad_argentina Anjō Angelo_Michele_Colonna Apel_les_Mestres Motamid_ultimo_rey_de_Sevilla Autopista_AP_51 Habitat_sustentable Aragón_TV Arrondissement_de_Cosne_Cours_sur_Loire Avispón Hermann_Helmholtz Monster_warlord Antonia_(película_de_2001) Guangzhou_R&F Aslan_y_Ezcurra Hebron_(Wisconsin) Miodrag_Todorčević Atoposáuridos Anoectochilus_latomaculatus Hassar_orestis Monjilla_cabeciparda Andronico_Asen Homodontosaurus Ministro_de_Energía_y_Minas_del_Peru Mordellistena_callens Australia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Nagano_1998 Guillermo_María_de_Brocá Iaco Idioma_judeogriego Monasterio_de_San_Varlaamo_de_Jutyn_y_de_la_Transfiguración_del_Senor Mucbil_pollo Artemisia_altaica Hölstein Andrés_Martinez_Trueba Hermenéutica_cristiana Hugo_Villar Hidrogel Honorato_Magaloni_Duarte Monasterio_de_Jesús,_Maria_y_José_(Vélez-Málaga) Mirosavljevic HSBC_México,_SA H._C._Robbins_Landon Augusto_Thorndike_Galup Argelouse Hakan_Nesser Andy_Bogard Attilio_Bertolucci Moonlight_Lady

html map