Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Leopardos Julio_Pérez_(futbolista) Kuyteav Leptopus_adiantoides Juan_de_la_Cruz_Monje_y_Ortega Johan_Gadolin Linea_7_del_metro_de_París Jean_Rouch Liga_Minuana_de_Fútbol_de_Lavalleja Invasion_Luso-brasileña J_I_T Ley_de_presupuesto Lissotesta_ambigua Joseph_V_McKee,_Sr. Lag_Baómer Lassay-sur-Croisne Internacional_(política) Jara_cepa Jose_Joaquin_Camacho John_Fante Jardín_Botanico_de_la_Universidad_de_Wurzburgo Juan_Carlos_Pezoa Khedive J.G.A._Koenders La_vida_en_un_hilo Iturrigorri_Peñascal Jardin_Botanico_de_San_Fernando Joseph_Ladipo La_Nariz KS_Energetyk_ROW_Rybnik La_Guadalupe_(Guainia) Karitena Integración_de_Lebesgue Jorge_Martínez_Busch Jozef_Czapski Juegos_olimpicos_de_berlin_1916 Karosti José_Espalter La_Nucia Judith_Shklar José_Pareja_Yébenes Las_mil_y_una_noches_(teatro) José_Felipe_Busiñac_y_Borbón José_Francisco_de_Alós_y_de_Rius Jan_Skácel J_B_A_M_de_Lamarck Jardín_Etnobotánico_de_Latinoamerica Jarls_de_Møre Johán_Carballeira Julian_Dean Juan_Jose_Vélez_Otero Juan_Luis_Sanchez Libro_diario Instituto_del_Niño_y_el_Adolescente_del_Uruguay Kedah

html map