Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Agustín_Yanez_Delgadillo Yus_Asaph Al-Ettifaq_Dammam Ventrículo Cipselo_(desambiguacion) Vicente_Rodriguez_Martin Vlad_Calugarul Vilanova_d'Escornalbou Aesthetica_of_a_Rogue_Hero Venevisión Clematis_afoliata Vicent_Lloréns_Poy Clutter_(biblioteca) Charles_Lasègue Clásico_Lima_-_Callao AS532_Cougar Albert_Thom_Joshua_Fakdawer Yakovlev_Yak-2 Villagomez_la_Nueva Who'd_Have_Known_(canción) Colegios_Oficiales Claudia_Motta Abutilon_tiliifolium Windows_Live_Groups Comunas_del_Alto_Rin Al_Yumhuriyya_al_Yazaiiriyya_ad-Dimuqratiyya_ash-Sha`biyya_Tigduda_tamegdayt_taɣerfant_tažžayrit_Republique_algerienne_démocratique_et_populaire Actividad_óptica Vieux-Viel Clara_Passafari_de_Gutiérrez Conjunto_etnográfico_de_Teixois Clara_Barton Zafarraya Y_la_vida_continua Zimbru_Chisinău A_quien_le_importa Varennes_lès_Macon Acalia Agaricus_esculentus_var._xerampelinus Virar Constantes_fundamentales Al_Tagr_al-Aqsa Conciertos_para_oboe_bajo Verbena_blanca Abeto_de_Faber Agrapha Combate_de_ángulos Club_Atlético_General_Lamadrid Vuelta_ciclista_a_España_2003 Vuelta_a_Andalucia_1993 Comunidad_valenciana Abell_39 Valparaíso_Wanderers_F.C. Chlamisus_zaitzevi Colegiata_de_la_Encarnación_(desambiguación) XXV_Congreso_del_Partido_Comunista_de_la_Unión_Soviética

html map