Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Estacion_de_Oberaach Folículos_de_Montgomery Francisco_de_Sandoval_y_Rojas_primer_duque_de_Lerma Estación_de_Charonne El_señor_Skeffington Floxapen Fabricación_asistida_por_ordenador Flash_MX Flamenco_(Culebra) Enrique_Villanueva Foggia_Calcio El_Chacho_Penaloza El_Torno_(pedania) Electronica_alternativa Fenotipo_Bombay Espagna Force_(Pensilvania) Fraccion_continua_generalizada Estación_de_Orense_Empalme Euphorbia_atoto_var_imbricata Elecciones_estatales_en_Guerrero_de_2011 F2H_Banshee Fontaine-lès-Clerval Exposición_Aragonesa_(1885) El_Pozo_del_Tío_Raimundo Ellen_Dorsher Flixecourt Estación_de_Manzanares Estadio_Ferrocarril_Oeste Francisco_Calés_Otero Falls_Village_(Connecticut) Franklin_Park_(Florida) Financiación_ilegal Facultad_de_Ingeniería_de_Sistemas_e_Informática_(UNMSM) Estación_de_Chamartín_(ferrocarril) Edson_Rodriguez Eupatorium_adenophorum Elk_Point_(Dakota_del_Sur) Flint_the_time_detective Estación_Maria_Zambrano Estación_Uruguay_(Subte_de_Buenos_Aires) Fenómeno_El_Nino Estado_Libre_de_Mecklemburgo-Strelitz Ethelswitha_Mucel Francisco_Ramírez_Gámez Eredivisie_2005_06 Eduardo_D’Ángelo Florida_Department_of_Corrections Enocoe Estación_de_Zona_Franca_-_Zal Estación_de_La_Losa-Navas_de_Riofrío Estacion_Armstrong Elizabeth_Ellet Eslovenia_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Verano_1996 El_foyer_de_la_danza_en_la_Ópera

html map