Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Casa_Babilonia_Records Brendan_Coyle Caseton Batalla_de_heliopolis Cardoncillo Challenger_de_Astaná Berzocana Centro_catalítico Bob_Rensberger Banco_Galicia Chan_Calotmul Castillo_de_Abenromá Catfish_Rising Calipam Banos_de_tajo Bibliografia_de_John_Ronald_Reuel_Tolkien Caserio_Manarinzelai Capilla_del_Cerrito Brigadni Banco_itau Batalla_del_Puerto_de_Piñones Castillo_de_Montesquiu Bremia_lactucae Basílica_del_dulce_nombre_de_jesús_nazareno_del_paso_y_maría_santísima_de_la_esperanza Banneville-sur-ajon Carla_Díaz_(desambiguación) Brains-sur-Gée Boleuterion Cesar_San_martín Cabo_Blanco_(Argentina) Cairo_histórico Carlos_Vásquez_Tamayo Cessna_210 Boone_(Colorado) Cereus_oxygonus Capilla_de_la_Venerable_Orden_Tercera_(Santa_Cruz_de_Tenerife) Bola_del_Mundo Bellevue_(Iowa) Campeonato_del_Mundo_de_Atletismo_en_Pista_Cubierta_de_2008 Caprifolium_alpinum Bill_Nelson_(musico) Campeonato_colombiano_1950 Calcosina Batko Begonia_×_excelsior Canal_Pérez_Norte Bure Bagumbayan Bopindolol Centaurea_platylepis Barrio_Rio_Salado Caleidociclo Carlos_Núñez_Cortés Caia Caracteres_chinos_simplificados

html map