Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Compsaditha_congica Vélez_Sársfield_(Buenos_Aires) Agar_(India) Vaalbará Albergue_de_montaña Xose_María_Díaz_Castro Colombo_(desambiguación) Choi_Jin_sil Vladímir_A._Steklov Villeneuve-de-Riviere Consonante_gutural Academia_americana_de_las_artes_y_las_letras Acanthocteninae Charles_Chipiez Contrapicado Aeropuerto_de_Lodź-Wladysław_Reymont Alalcómenes Colossus_(cómic) Clitopilus Vino_de_Georgia Agostino_Chigi Victor_Sojo Villar_de_Argañan_(Salamanca) Acuerdo_Estratégico_Trans-Pacifico_de_Asociacion_Económica Villeguillo_(Segovia) Van_Cortlandt_Park_Calle_242_(IRT_Broadway_Linea_de_la_7ma_Avenida) Virus_del_mosaico_de_tabaco Conoco Al-Yumhūriyya_al-Yazāiiriyya_ad-Dimuqrāţiyya_ash-Sha`biyya_Tigduda_tamegdayt_taɣerfant_tažžayrit_Republique_algerienne_democratique_et_populaire Val-d'Auzon Albumina Adoxia_angularius Víctor_Joy_Way_Rojas Vuelta_a_España_1966 Adrenoreceptor Club_Deportivo_Coria Acordeón_cromatico Zigoteno Adenilato_kinasa_4 Albuca_gardenii Acuna_(ciudad) Acoplamiento_Mecánico Verga_(náutica) Condado_de_Berlanga_de_Duero Villa_miseria Venus_de_Médici Acer_(planta) Ciclocross Concostraceos Wilhem_Canaris Colegio_de_Comendadores_Juristas_de_San_Ramón_Nonato Acuerdo_de_Belovesh Yulania_salicifolia Conirostrum_albifrons Configuración_del_Estado_liberal_en_España

html map