Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Paulo_Cesar_Wanchope Museo_de_Israel Pont-l'évêque Observatorio_Latinoamericano_(OLA) Palm_wine Parroquia_del_Senor_de_La_Piedad Pastel_de_pescado Paseo_del_Prado_(La_Habana) N-610a Phalacrocorax_pygmaeus PC_Futbol_5.0 Nucleo_anterior_del_tálamo Potentilla_arguta Ononis_bourgaei Octoract Neurosis_Histerica Navarro_(Argentina) Pinares_de_San_Antón NoScript Mylodón_darwinii_listai Peñaflor Oceanía_próxima Plagiotremus_ewaensis Octaedro_(libro) Parque_nacional_de_Villarrica Pasos_procesionales Pantalones_campana Pomadasys_empherus Nueva_Kovalivka Palinuroidea Osnabruck_(distrito) Poinson-lès-Fayl Pamplinillas Oricon Notropis_rupestris Música_modernista My_Valentine Playa_Bano_de_las_Mujeres Pedro_Luis_Garcerán_de_Borja Nanteuil_la_Forêt Pedersen Nicolas_Toldi Olmeta_di-Capocorso Pecten_del_pubis PanAm París-Roubaix_1921 Pinckneya_pubens Parukia Pagnoz Músculos_interóseos_palmares Paul_Friedrich_August_Ascherson Objeto_semántico Ononis_natrix_var_picta Paradela_(Tabuaço) Parque_Provincial_de_la_Araucaria

html map