Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Castejón_3 Bernin Cervispino Bokermannohyla_ibitiguara Badr_(Libia) Bishopara Banato_del_Norte Chantenay_Villedieu Bartabas Caracal_(género) Caangay BOAC Cantabria_Futbol_Club Carlos_Flores_Ascencio Bryan_(Ohio) Blacktown_(Nueva_Gales_del_Sur) Bathophilus_kingi Año_2001 Carlos_I_de_Gonzaga-Nevers Brother_Elephants Castillo_Albaráñez_(Cuenca) Campylocentrum_mattogrossense Beriliosis Castaneda Balaguer_La_herencia_del_tirano CV-15 Cephalophus_dorsalis Cerapodo Carnaval_de_Las_Tablas Bahía_de_Nápoles Basal_(filogenia) Campeonato_Europeo_de_Gimnasia_Individual_de_2005 Birol_ünel Barbie_en_el_Castillo_de_Diamantes Champsosaurio Bogota_(Colombia) Brezine Balneario_Marisol Bodegas_Valentín_Bianchi Calcidido Carrollia Cayo_Thatch Calseca Bursera_tomentosa Campo_de_Vallejo Baja_Cerdana Cascada_la_Escondida Castillo_de_San_Justo Balj_ibn_Bishr_al-Qushayri Callisia_umbellulata Big_Country Cegama_(Guipúzcoa) Bergadana Cala_Montgó Carex_elata

html map