Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Duque_de_Hijar Demofonte_(Mancini) Derivada_covariante Democrático_progresista Alexis_Therese_Petit Allapoderus_aterrimus Copa_Endurance_Series_de_TC_2000 Desmodium_glaucescens American_Review_A_Whig_Journal Alyson_Stoner Cusco_(desambiguacion) Edificio_de_la_Diputacion_Foral_de_Vizcaya Convexa Depresión_tropical_Gordon Distrito_de_Buenos_Aires_(Morropón) Derrota_de_Puren Ana_Soto_Marín Distrito_de_Huata Distrito_de_Ascencion Ducado_de_Maqueda Daniel_Kandi Coracíido Echium_macrophyllum Cube_2:_Hypercube Convención_relativa_a_los_Humedales_de_Importancia_Específicamente_como_Habitat_de_Aves_Acuáticas Courteuil Alicia_López David_Souto Dactylispa_pilosa DRTS Cybistax_antisyphilitica Culebrón Alfredo_Adame Alferd_Packer Echinocereus_salm-dyckianus Allendale_(California) Alternative_Metal Amphicoma_tesari Dinamic_Tower Correo_de_Uruguay Coulanges_les-Nevers Alvaro_de_Braganza_señor_de_Tentúgal_Povoa_Buarcos_e_Cadaval Corredor_Ecologico_del_Noreste DSLR Diplopterinae Aleurolobus_hederae Almundir Ducado_de_Braganza Distrito_de_Ukhrul Dommartin_lès-Cuiseaux Distrito_electoral_de_Elkhorn Covola Alleyrat Distrito_de_Grodno Diabrotica_inornata

html map