Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Hugo_Consuegra_Sosa Historia_a_debate Area_de_servidores Monestier_de-Clermont Mizpah_(Minnesota) Humboltia_obovata Minablatta_mineira Horacio_(Islote) Gudko-Limanski Arroba_de_los_Montes Mineria_en_superficie Montbarla Mitridates_II Guabita Annobon Armonia_celestial Asatrú_(religion) Austroclemmus Historia_del_ateismo Hervé_Vilard Howeia Montigny_sous-Marle Haute_Cime_des_Dents_du_Midi Arturo_Beristain Heracles_arquero Hasta_que_te_encontre Guillermo_el_bueno Atletismo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Los_Angeles_1932 Hotel_Majestic_(Quito) Autlan_de_navarro Asa_Akira Arquidiócesis_de_Mobile Gráficos_de_De_Finetti Historia_del_constitucionalismo_mexicano Antonio_Tarazona Moisés_Selman Arco_de_Riolano Hyères_FC Hemodinamia Armand-Jérome_Bignon MpD Mundial_de_Francia'98 Antropologia_del_parentesco Mirinaque Grupos_Balint Grigori_Margulis Anita_González Asociacion_Espanola_de_Pediatria_de_Atencion_Primaria Austropetalia Asín_Palacios_Miguel Momento_centrado H.Neumann Arteria_pilorica Guardiola Atlético_olanchano

html map