Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Leblanc Jenny_and_the_Mexicats Isla_Barrington Kenny_Chesney Liubán Jaque_a_la_descubierta Juan_Martín_Serón Lascurain Jardín_botánico_Torre_del_Vinagre José_Ignacio_Landaluce Laurak-bat Lannea_welwitschii Laterina Krill_artico Intendencia_de_San_Andrés_y_Providencia Jardin_Botánico_Viera_y_Clavijo Lehrgeschwader_2 Jenna_Welch_Bush Las_Vegas_(EE_UU_) Jelgavas_novads Jayuco Kirchdorf Lee_Martin Juan_II_de_Lautrec Instituto_Xavier_para_Jóvenes_Talentos Kase.O Joaquin_de_Caycedo_y_Cuero Lina_Canalejas José_Antonio_Abasolo Leabhar_Ghabhála_Érenn Jolly_Land Jayco_Herald_Sun_Tour Invasiones_biológicas Jose_Rubio_(guitarrista) Lago_Okutama Invasion_of_the_Body_Snatchers Julio_de_caro Jeanne_Marie_Bouvier_de_la_Motte_Guyon Lee_Hoi-chuen La_Historia_de_Beren_y_Lúthien Kiko_Narváez_Machon LVI_Legislatura_del_Congreso_de_la_Unión_de_México Juan_Manuel_Fernandez_Pacheco_y_Zuniga José_Luis_Figueroa Jodensavanne Juan_de_la_Cierva_Codorníu Karen_Russell Istituto_Agronomico_per_l'Oltremare La_Hoz_y_El_Martillo Jose_Pardo_y_Sastron Jose_"El_Frances" Leon_Compere_Leandre Liet-Kynes Jacques-Armand_Gotard Jorsabad

html map