Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Andreas_Geritzer Argyrosetia Ayuntamiento_de_Torrejón_de_Ardoz Athens_International_Radio Atalo_iii Huracan_Gabrielle_(desambiguacion) Monarquica Ariane_Pellicer Gymnocalycium_platygonum Anarquismo_comunista Molinera Hicsos Grilled_Cheesus Autodromo_Moises_Solana Holarrhena_procumbens Ayuda_oficial_al_desarrollo Icterido Harragas Arrondissement_de_Saint_Dié-des-Vosges Hanns_Albin_Rauter Hernán_García_Martínez Guajiros Archivo_fotografico_Ruiz_Vernacci Andrés_Manjon Henry_Fonda Molières_(Lot) Hjert Hemibagrus_taphrophilus Monte_Ajún Anselm_Audley HD_34328 Hyla HP_41CX Mondariz_Balneario Gynandrobrotica_beata Ayu_Ting_Ting Himno_nacional_de_Rusia Mortal_Kombat:_Deadly_Alliance Anders_Sandoe_Oersted_(botanico) Hospital_Noble IRAM_30700 Hospital_Quirón_(Barcelona) Antonio_Alsúa ISO_15765-2 Gyrus_fusiformis Autovia_Vitoria-Altube Herdern_(Friburgo) Animador_(artes_visuales) Mons_en_Laonnois Azerbaiyán_en_los_Juegos_Paralímpicos Arboreto_Kemigawa Halloween_H20_20_anoas_despues Minitérmino Helianthemum_variabile Apeadero_de_Bom_João

html map