Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Condado_de_Logan_(Illinois) Victoria_Adelaida_de_Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glucksburg Clasico_de_Ucrania Alcalde_de_cali Abaamang Yulania_acuminata Verdenace Chema_Lera Acido_perclorico Vessigebro Warning_Device Chevrolet_Astrovan Variedad_(matemática) Al-Wahda_Club Valentín_Galarza_Morante Zarandona Vietnam's_Next_Top_Model Yedá Aeropuerto_Internacional_Kingsford_Smith Villers_Écalles Albino_Sanz Abdul_Kader_Keita Vanheerdea Acústica_(álbum_de_Zveri) Víctor_Fernandez Cochranella_megista Cohesión_intermolecular Conradia Chital Yerada Alberto_Bernabe Albero_Alto_(Huesca) Abade_de_neiva A_Double_Shot_at_Love_with_the_ikki_twins Wilfredo_Pareto Club_Deportivo_Benavente Cidi_Yahya_El_Nayar Yak_42 Acid_House Vélez_Club_de_Futbol Zorzal_japonés Chikamatsu_Monzaemon Coles_(Orense) Abasto_Rosario Wuzu_gonghe Colonización_Antioqueña City_of_Houston_Fire_Department Zonoplusia Vox_Amplification Wuxi Adicion_sin Club_Atletico_Bucaramanga_Corporación_Deportiva Chipewa Aeropuerto_Internacional_Suboficial_Ayudante_Santiago_Germano XII_Distrito_Electoral_Federal_de_Nuevo_León

html map