Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Victor_Hugo_Viscarra Conde_de_Regla_(1786) Yates Aeropuerto_Capitan_FAP_Pedro_Canga_Rodriguez Alberti_norte_(Subte_de_Buenos_Aires) Vicente_Garcia_Acosta Al_Jabal_al_Akhdar Afrardisia Valientes_(telenovela) Wagner-Werk-Verzeichnis Albahaca_arribeño Visión_binocular Vaccaria_pyramidata_var._grandiflora Actinophyllum Winterocereus_aureispinus Colobocrema Abigail_y_brittany_hensel Vincci Villarreal_Club_de_Futbol_B Yago_pasión_morena William_Arthur_Philip_Louis_Mountbatten-Windsor Xose_Maria_Álvarez_Blázquez Cocinero Ciudad_Cuauhtémoc Yasna_Polyana Alcazaba_de_Málaga Control_remoto Alberto_Puig Abeto_de_Douglas Condado_de_Bartholomew YVO Adonis_pratensis Comando_Cucaracha Ala_II_Flavia_Hispanorum_civium_romanorum Valle_de_Guesálaz Adam_Malysz Chissey_lès-Mâcon Alberto_Bayo_Giraud Vanini Christina_Georgina_Rossetti Coanda Charles_Champaud Colaspoides_tridentata Cobitis_strumicae Villar_del_Pozo Vila_Garcia_(Trancoso) Chiles_verdes Aeropuerto_de_Samara_Kurumoch West_Kennebunk Cloroetano Cofradía_de_la_Agonía_de_Nuestro_Senor_(Leon) Acta_de_Substancias_Controladas_(Estados_Unidos) Victor_M_R_N._Acuna Chelo_Delgado Wesoła

html map