Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Recopa_de_Europa_1975-76 Radio_Espana_Independiente Mercedes_Barranco Melandrium_dioicum MEFF_AIAF_SENAF_Holding_de_Mercados_Financieros,_S.A. Prepodesma Mantos Primera_división_española_1968_69 Ramón_Sixto_Rios Lomaria_patersonii Punakaiki Maun Priscila_Fantin Manuel_Lezaeta_Acharán Microsoft_Internet_Explorer_6 Mary_Cassat Louis_Crayton Pánuco_(río,_Mexico) Regimen_transitorio_(En_circuitos_eléctricos) Real_and_True Punto_arábigo Puerto_libre_de_Monrovia Regiones_ultraperiféricas_de_la_Union_Europea Mancuspia Marcelo_Rodolfo_Méndez Prosopocoilus_faber_faber Mezquita_Al_Fath Realismo_tecnológico Mary_Fields MTV_Europe_Music_Awards_2011 Proturo Pseudobagrus_brevicaudatus Masnavi_(género_literario) Pre-bending Premier_League_de_Benín Grandes_Exitos._Selección_Natural Marco_Andretti Recintos_sagrados Provincial Poyartin Marmarth_(Dakota_del_Norte) Migranosa Luis_Variara Luis_Martín Manco_Capac_I Lucerne_Valley_(California) Miguel_Nikoláyevich_Románov Protoscelis_parvula Refrescante_(álbum) Reckingen_Gluringen Loomis_(Dakota_del_Sur) Lycoperdina_morosa Luis_M_Sanchez_Cerro María_Esther_Vazquez Puerto_de_Kawanoe

html map