Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Ar-Abbatarik Ayudas_a_la_navegacion Monarquía_de_los_Habsburgo Angraecum_luteo-album Humberto_Marchena Andreas_Wenzel Herange Mixosauria Asteriidos Astilleros_Euskalduna Avispon_verde Australia_en_los_Juegos_Paralimpicos_de_Pekin_2008 Helianthinae Hydrolaetare_schmidti Ardashir_II Avifauna_del_Uruguay Herick_Manuel_Campos_Arteseros Haworthia_pallida Habitación_perdida Gudalur Hexagrammoidei Auguste_Simon_Taton Guitarra_sajona Movimiento_Revolucionario_Conservador Millville_(Pensilvania) Heraldica_municipal_de_Tarragona Havok_(empresa) Autopista_gran_mariscal_de_ayacucho Aurelio_Lucchini Hitomi_Miyake Asociación_Española_de_Esperanto Humberto_de_Candida_Silva Gøsta_Esping_Andersen Archiparapoderus_nigripennis Autovia_cieza-fuente_la_higuera Analisis_Comparativo Grosella_alpina Mortimer_von_Kessel Hodmezővásárhely Astragalus_abbreviatus Ascensión_(religión) Gyrotheca_tinctoria Ano_969 Ministerio_de_Mineria_de_Chile Anaís_Salazar Gy-l'Évêque Arrondissement_de_Villeneuve_sur_Lot Arenaria_conimbricensis_var_littorea Hi_(katakana) Atentados_en_julio_de_2005_en_londres Arons_saga_Hjörleifssonar Andar_conmigo Anos_2190 Ashford_&_Simpson Idioma_eblaita

html map