Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Amblystegium_subgen._Leptodictyum Cyphon_loebli Delhi_(Iowa) Dicksonia_sorbifolia Discografia_de_Marco_Moré Alianza_de_los_Demócratas_Libres Convento_de_las_Ursulas_(Salamanca) Aluja_(desambiguación) Crackout Dicranosterna_valica Dianthus_broteri Descubrimiento_de_la_Península_de_Yucatan Crucianella_angustifolia Discografia_de_Motley_Crue Deporte_de_Al_Yazira David_Canal_Valero Dexipo Diócesis_de_Lodi Alexis_Simon_Belle Dinastía_Orléans Cosmología_Racional Economía_de_Jalisco Distrito_electoral_17_(Nebraska) Convento_de_las_mercedarias César_Augusto_Guzzetti Daphne_orthophylla Alhassane_Keita Eclipse_lunar Cory_Alexander Distrito_de_Iberia Distrito_de_Huácar Cupania_clethrodes Copa_Libertadores_2007/Grupo_3 Cruces_de_Mayo Allochilus ECC Cumulo_de_diferenciacion_4 Cortland_(Illinois) Algrange Diego_Nicolas_Mendez_Perez EADS_CASA_HC-144_Ocean_Sentry Diodo_Pin Cristian_Palacios_(Escritor,_Dramaturgo) Coulter DBase_II Dynamic_Togolais Distrito_fitogeografico_chaqueno_arido Alto_Marañón Discontinuidad_de_gutenberg Doirani Diócesis_de_Charleston Alessandro_Piccolomini Division_1_1997/98 Desarrollo_integrado Copa_Intercontinental_1988

html map