Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Jack_E._Robinson José_María_Cantilo Lindsey_Ann_Ballato Jose_de_Peralta_Barnuevo Laguna_Suches Isla_de_Espíritu_Santo Junior_Mendes Jimmy_McRae Isla_Ragged Jesus_Duron_Ruiz Literatura_de_Alfonso_X_el_Sabio Leptobrachella_brevicrus Le_Bersuit Life_Is_A_Dance_Floor Lavender Kamisama_Dolls Lindleyaceae Le_Noyer_(Cher) Kristina_Peláková Lituania_oriental La_Serena_Coquimbo Jean-Jacques_Perrey Jacobinia_carnea Jimena_de_Navarra Linda_Thorson Leal_oposición Jean-Michel_Byron Josep_Escolà Jose_Roberto_Gama_de_Oliveira Las_Palabras_de_Amor La_Cruz_(ciudad,_Argentina) Juan_de_La_Cierva Javier_Domínguez_Martín_Sanchez Kozuchów_(condado_de_Bialobrzegi) Latin_American_Idol_(Temporada_3) Limantria_de_los_pinos La_Pena_(Cundinamarca) Jose_Ernesto_Sosa Jardín_ingles Lago_Borzechowskie KV_311 Jardín_Botanico_Nacional_del_País_de_Gales Kurt_Trampedach Jose_Valdes_Guzmán Isooctano Juan_Garcia_"el_Corredera" Les_Aventures_extraordinaires_d'Adele_Blanc-Sec Inversor_(electricidad) Johann_Baptist_Allgaier Julieta_Campusano_Chávez Invented Lincoln_City_F_C. La_Panda_(montaña) Jardin_Botánico_de_Chemnitz Jatropha_janipha

html map