Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Balbinos Campana_promocional Beulah_(Misisipi) Camara_Nacional_de_Comercio Carlos_Arturo_Peralta Batería_(percusion) Año_457_adC Calle_42–Bryant_Park_(linea_de_la_6_Avenida) Capítulos_de_La_familia_P.Luche Cajuela Casimiro Campos_electricos Balsamina Banco_Grupo_Caja3 Big_hits_(high_tide_and_green_grass) Bruno_cadoré Castelli_(Chaco) Cachopinito Calophylleae Cerámica_cretense Beschorneria_yuccoides Bambuti Birgaza Breach Calycanthus_inodorus Bunjinga Canville_les-Deux-Eglises Bolsa_de_Valores_de_Tailandia Basílica_de_san_pablo_extramuros Bages_(Pyrénées_Orientales) Café_Fortaleza_(equipo_ciclista) Beitstadfjorden Campo_Santo Castelmezzano Cascading_Stylesheets Brahmi BWV_565 Castanheira_(Mato_Grosso) Azor_(1887) Carlos_Argentino Bosque_montano_del_noroeste_de_la_península_Iberica Casimiro_Marco_del_Pont Brasil_y_la_UE Buena_Vida_Delivery Ceclavín_(Caceres) Capítulos_de_Majin_Tantei_Nogami_Neuro Central_nuclear_de_bohunice Carex_glauca_var._cuspidata Best_of_the_B-Sides CL-629 Capilla_de_Calle_Agua_(Malaga) Cadete_Oficial Calzada_de_Guadalupe Baby_Come_Back.... Chaetospora_nigricans

html map