Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Notosuchia Noviembre_de_1982 Oscar_Fernando_Passet Partido_judicial_de_villablino PANORAMA_Express Playa_de_la_hacienda Oskar_Dirlewanger Parpalló-Borrell P_B._Tomlinson Pieza_de_arte Pomacentrus_bipunctatus Pedículo OGame Paro_del_sector_agropecuario_en_Argentina_de_2008 Orden_"Antonio_José_de_Irisarri" Piecitos Pilosocereus Nicolás_Garay Nicolas_Corvetto Oliveira_do_Douro_(Cinfães) Nuevo_orden_mundial Octava_temporada_de_Two_and_a_Half_Men Pinillo_amizclado Oncosiphon Plaza_Bolívar_de_San_Cristóbal Paremia Parque_provincial_del_Salto_Encantado Pence_(Wisconsin) Musica_medieval Nalca Nobis Nueve_Reinas Olave_Saint_Claire_Soames Partido_de_La_Concepcion Playa_Sanyang Pettus_(Texas) Panmunjom Olimpiada_Matematica_Espanola_para_2_de_la_E_S.O. Opuntia_phaeacantha Musgo Nicolau_Casaus_de_la_Fuente_i_Jene Omonville_la_Rogue Pensamiento_lógico Ozerailles Poblado_(estación) Nek_(Nek)_(1997) Oakland_(condado_de_Burnett,_Wisconsin) Pesadilla_plateada Oconomowoc_(condado_de_Waukesha,_Wisconsin) P._C._I. Navia_(botánica) Paraje_Chaco_Chico Perodua_Viva Política_del_mismo_origen Plectranthastrum

html map