Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Abumi_kuchi Aeropuerto_Internacional_Matecana Yazmith_Bataz Adolfo_Lucas_Reguilon_Garcia Conde_de_Puñonrostro Aislamiento_galvánico Yurievets Claudia_Zamora Yuyito William_Buchanan Christopher_Merrett Aeropuerto_del_Condado_de_Imperial Zona_Arqueológica_de_Segóbriga Vaslav_Nijinski With_You Volcanalis Verdeo_de_la_aceituna Aeropuerto_Internacional_de_Nouakchott Villalba Concepto Cheong_Chi-yong Acleisanthes Aeropuerto_de_Gjoa_Haven Aeropuerto_Francisco_C._Ada Administración_de_Registros Aeropuerto_Tétouan_Martil_Sania_Ramel Viola_comun Colnago-CSF_Inox Alberto_Agnesi Cis_sinicus Aeropuerto_de_Palo_Verde Velocidad_de_conexión Wonderland_Tour Colección_Folch_de_Minerales_(Barcelona,_Espana) Afro Ward_Lernout Abutilon_cysticarpum Comision_de_Investigacion_del_11_M Constitución_de_Etiopía_de_1995 Clarin_com Vilponi Chocolatero Yale_Mervin_Charles_McCann Adenostephanus_austrocaledonicus Cilindricos Agrupacion_Deportiva_Arganda_Club_de_Fútbol Chasong Clemente_Pérez Victor_de_Aveyron Clan_nanda Christiane_Nüsslein-Volhard Citrus_nippokoreana West_Mifflin_(Pensilvania) West_Melbourne_(Florida) World_Team_Olympiad

html map