Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Beta_Canis_Majoris Cambio_lexico-semántico Blasón_de_Ínigo_Arista Castrillo_de_Matajudios Campeonato_Nacional_de_Rodeo_de_1949 Bodegas_Protos Chantal_Mauduit Carlos_Jiménez_Macias Basilepta_speciosum Centaurea_ornata_subsp._saxicola Basket_Case_2 Bathysauridae Bobby_Hatfield Barrios_de_la_ciudad_de_Cucuta Black_Rain Carácter_nacional_espanol Bicicletas_Moulton Biden Borís_Grómov Baruch_Givoni CYFA Basilica_de_los_Sacramentinos Canarium_pseudopimela Bromisnar_de_Bagdad Casa_Capitular Brigada_de_los_rocket_red Año_eponimo Campeonato_Europeo_de_Gimnasia_Artística_de_2016 Belmont_(Isere) Carroña Casa_de_Wettin C._H._Waddington Boulengerula_taitana Baston_blanco Boletin_Oficial_de_la_Provincia_de_Burgos Baggininae CCAA Boissiera_bromoides Casa_de_Canet Campouriez Bianca_Comparato Cerveceria_Union_S.A. Castillo_de_marcuello Campeonato_de_Futbol_de_Costa_Rica_1924 Bangers_and_mash Batallas_de_los_Vados_del_Isen Brownlowioideae Bosques_de_la_península_ibérica Burlesque_(Banda_Sonora) Castillo_de_Larrés Cabasita-K Años_610_a_C Charbonnieres_(Saona_y_Loira) Beaver_(Oklahoma) Bucks_Lake

html map