Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Rosita_Diaz_Gimeno Municipio_de_Richmond_(condado_de_Nemaha,_Kansas) True_Blood_(temporada_2) Georgia_(estado_de_Estados_Unidos) Universidad_Catolica_de_Valencia_San_Vicente_Martir Retrato_de_isabel_de_este Río_Ozama Muros_del_Nalón Richeza_de_Berg Ricardo_"Chino"_Darin Municipio_Marino_(Nueva_Esparta,_Venezuela) Municipio_de_Beaver_(condado_de_Grundy,_Iowa) Resolución_19_del_Consejo_de_Seguridad_de_las_Naciones_Unidas Museo_Elder_de_la_Ciencia_y_la_Tecnología Roberto_Zucco Rorik_de_Dorestad Rio_Cahabon Función_proposicional Trialeurodes_asplenii Municipio_de_La_Prairie_(condado_de_Spink,_Dakota_del_Sur) Glándula_epífisis Futbolista_Italiano_del_Ano George_A._Drew Tuberias_en_paralelo Geografía_de_Santo_Tomé_y_Príncipe Union_Baloncesto_La_Palma Gavilán_griego Individual_Choice Sabara Remus_john_lupin Municipio_de_Hobart_(condado_de_Otter_Tail,_Minnesota) Roseville_(Minnesota) Municipio_de_White_(Nueva_Jersey) Revuelta_(mineria) G.Schäf. Tridenchthonius_gratus Rio_boopi Fuerza_Aérea_de_Taiwán Rillo_de_Gallo Trnavci Gasteria_subnigricans Roslyn_Harbor Republica_Autonoma_Socialista_Sovietica_Chechena-Ingusetia Gerard_Arthur_Way_Lee Municipio_de_Algoma_(condado_de_Kent,_Míchigan) Romilly_sur_Andelle Municipio_de_Clinton_(condado_de_Wyoming,_Pensilvania) Ruanda_en_los_Juegos_Olimpicos Gnomeo_&_Juliet Rendimiento_de_la_tierra In_Technicolor,_Part_1 Ultimate_(album_de_Pet_Shop_Boys) Gabinete_de_Vicente_Fox_Quesada Un_día_volveré Geobius

html map