Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Rollerball_(película_de_2002) Garantia_real S_P_Tre_Fiori Ile_de_la_Cité Igman Georgetown,_Guyana Ietcc Ruby_(Carolina_del_Sur) Rudolf_Ludwig_Moßbauer UNITAS Rozoy_sur-Serre Gestion_ambiental Rio_Kankakee Función_gamma_elíptica Garven_Dreis Fundacion_para_el_fomento_de_la_Donacion_Altruista_de_Órganos_para_Trasplantes_Tejidos,_Sangre,_Plasma_y_Medula_Ósea,_Educación_para_la_Salud_y_Cooperación_Internacional Fringilla_palmae Río_Sabina Iglesia_de_San_Lucas_y_Santa_Martina_(Roma) Fujiwara_no_Takatō Iglesia_Parroquial_de_San_Bartolomé_Apóstol_de_Benicarló Iglesia_de_San_Hipólito Municipio_de_Tippecanoe_(condado_de_Henry,_Iowa) Tropheryma_whippelii Museo_Carretero Trichocereus_pseudocandicans Tyrannochthonius_intermedius Gasteria_verrucosa_var._asperrima Girls_Just_Want_to_Have_Fun_(película) Municipio_de_Lenox_(condado_de_Susquehanna,_Pensilvania) General_Carneiro_(Mato_Grosso) Municipio_de_Holland_(condado_de_Ottawa,_Míchigan) Universidad_de_Tarapacá Gemenos Gaspar_de_la_Cerda_y_Mendoza Rey_Yadu Roberto_Rodríguez_Fernandez Tres_Coronas SPB Rey_de_las_Hadas Galeopiteco Rosey_(Nancy_Kaye) Iglesia_de_San_Martin_de_Cedofeita Giulia_Casoni Universidad_de_Económicas_y_Derecho_de_Zhongnan Trimaran Ride_the_wind Municipio_de_Bigler_(condado_de_Clearfield,_Pensilvania) Rominika_Liebling Municipio_de_Blue_Hill_(condado_de_McLean,_Dakota_del_Norte) Tríptico_de_Nava_y_Grimón Municipio_de_Upper_Burrell_(condado_de_Westmoreland,_Pensilvania) Fámjin Rio_Duero_(desambiguacion) Rinones_al_jerez

html map