Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Pierre-Châtel Palma_sola Pariaticu Passer_rating Panuco_(rio_Mexico) N_P_Taylor Peonia_hibrida Osmo_Vänskä Pietrosul_Mare Pistosauroidea Patanyali Poesia_culta_en_la_literatura_medieval_española Porsche_944 Musoniola Paralelo_geografico NASCAR_Camping_Truck_Series Patrimonio_de_la_humanidad_en_Turkmenistan Pilosocereus_pusilliflorus Naţional_Bucureşti Portugal_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Verano_1936 Onychostoma_meridionale Parentesco_linguistico Olpium_granulatum Portillo_(paso) Nestea Nationaal_Song_Festival_1957 Onchnesoma Oscilación_de_Allerød ON/OFF Músculo_esfínter_del_iris Plan_de_Ordenación_del_Territorio_de_Andalucia Ne'engatú Paris-Nice PASP Perularia Nello_Lauredi Pancho_Fierro Palena Parada_militar_de_chile Optimización_combinatoria Oreophryne_hypsiops Norroy_les-Pont-a-Mousson Oenanthe_incrassans Oración_interrogativa Noxa_(salud) Plain_View Othrod Pleurostima Pellet_anticonceptivo Parablennius_tasmanianus Plaza_de_la_Alfalfa Nanoblog Neognatos Nuestra_Señora_del_Puerto Nada_(canción_de_Belinda)

html map