Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Teoría_de_juegos_(matemáticas) The_Lovecats Tele_Antillas Tenrec_ecaudatus Transformacion_de_Jordan-Wigner Stenellina_limbata Saint_Michel_de_Feins Sociedad_Economica_de_Amigos_del_Pais_de_Sanlúcar Sergéi_Lazarev Tiburón_de_6_Agallas_de_Ojo_Grande Street_Fighter_(serie_de_televisión) Sandwich_de_jamón Socias_(telenovela) Saint_Cyr_le_Chatoux Sebastian_Rodríguez_de_Villaviciosa Torneo_Preolimpico_Sudamericano_Sub-23_de_2000 Servicios_Aéreos_Profesionales Tommy_y_tuppence_beresford Seguros_Bolívar_Open_Medellín Sophie_Scholl:_los_ultimos_dias Torneo_Súper_14 Santiago_Suarez Serapia_verde The_39_Steps_(pelicula_de_1935) Terao_Motomenosuke Saint_Géry_(Lot) Santisima_Trinidad_y_Nuestra_Señora_del_Buen_Fin Serralunga_di_Crea Taza_Alhucemas_Taunat Torneos_Apertura_y_Clausura_(Argentina) Ticotico_cuellirrufo Sofa Terborch Sumilleria Scotland,_PA Tenshō_Shūbun Santa_Cruz_Tlaxcala Selección_nacional_de_futbol_de_Bután Schroederichthys_chilensis Solanilla_(Albacete) Santa_Maria_de_Oló Tetraedro_triakis Suárez_(Cauca) Sweet_dreams_(canción_de_Annie_Lennox) The_Spanish_recordings:_Aragon_&_Valencia Thorectes_juengeri Store_Styggedalstinden Santiago_de_la_parte Terremoto_de_Mendoza_de_1782 The_R.M. Takao_(1932) Telecinco,_¿dígame? Saddi Trasplante_de_riñones Springhill_(Luisiana)

html map