Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

X'TRAPOLIS Cheesecake Clube_atletico_mineiro Comision_de_investigacion_del_11-M Abel_Aubert_Dupetit_Thouars Writing_on_the_walls W_B_C Vida_23 Charles_Antoine_Strail Colegio_de_la_Frontera_Norte Chiquinquira Yemelián_Ivánovich_Pugachev Villasur_de_herreros Consulta_sobre_la_independencia_de_Cataluña_en_Arenys_de_Munt Colegio_de_los_Sagrados_Corazones_(Providencia) Colonia_Julia_y_Echarren Aksnes Vellefrey-et-Vellefrange Abbéville-lès-Conflans Aiem Vernonia_duggariana Clustering_(algoritmo) Vuelta_(revista) Agustin_Sauto_Arana Chartronges Alberto_Edjogo-Owono Chromis_pura Cneorella_flavipes Coito_a_tergo Cistosarcoma_filoides Acelular Villalba_Saserra Abate_prevost Wolfgang_Flur Contaminacion_cruzada Coaldale_(Nevada) Aeropuerto_de_Ostrava_Leos_Janaček W.Griffith Comunidad_de_aglomeración Vuelta_Ciclista_de_Uruguay Vasso_Papandreou Ajahn_Mun_Bhuridatta Adega Vladimir_Súzdal Ahó_Ahó Yuyba_paula Valija Vuelta_a_Andalucía_1998 ASCII_art Aborto_en_namibia Ciudad_de_la_Educación_de_Doha Accidente_de_tren_en_chinchilla Where's_My_Perry? Condado_de_Longford Valle_de_la_bekaa

html map