Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Olifante_de_Gastón_IV Octubre_(grupo) Nicolás_Sanguinetti Organización_territorial_de_la_República_Árabe_Siria Ogmodon Playa_Negra No_Nose_Knows Portabicletas Oslac_de_York Pervaya_Molniya Phyllorchis_dearei PMRC Oyster Plataforma_de_puertas_de_cristales Petulanos_plicatus Poa_borisii Ne_partez_pas_sans_moi Partido_de_moreno Popular_(canción_de_The_Veronicas) Pentanthera_(sección) Penion_sulcatus Níṣtya Percy_Jackson_y_el_Lago_de_los_Monstruos Oedothorax_bipunctis Nuevo_Claridad Night_Watch_(novela) PASI Planta_de_energía_nuclear_North_Anna Pesqueiras_(Santa_Marina) Parque_Llano_Subercaseaux Opthalmoblapton Nave_de_Albura Platycerus_acuticollis_namedai Pappophoraceae Palazzo_Medici_Riccardi Nondier_Romero Oxígeno_atomico Peko_Dapčević No_cumpleanos Plantago_insularis_var._fastigiata Paises_Bajos_españoles Mussi_(Argentina) Ookla Pollo_y_bolas_de_masa Please_Don't_Go_(cancion_de_Mike_Posner) Neurociencias_sociales Planisferio_de_King-Hamy Myrcianthes_krugii Petter_Wastå Piratas_Jóvenes Pervomaiski_(Abinsk,_Krasnodar) Palpalá_(provincia_de_Jujuy) Nerine_aurea Palomo_(1814) Pilopleura

html map