Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Humaitá_(Dpto._Ñeembucu,_Paraguay) Gulella_foliifera Hormuthia Minas_de_El_Castillo_de_las_Guardas András_Tóth Gótico_de_los_Reyes_Católicos Hellertion Holden_Captiva Historia_de_los_ministerio_de_Administraciones_Públicas_de_España Grupo_parlamentario_Vasco_Catalan Asintota_oblicua Ano_1910 Hidroelectrica_espanola Hyla_oculata Moisés_Quinonez Guilloume_Pérez_Zapata Andrei_Lvovich_Kursanov Andriy_Pyatov Montjoi_(Tarn_y_Garona) Ankify Atrichonota_flavipennis Gudermés Arremon_semitorquatus Arroyo_miguelete Monolepta_mnutissima Angiotensina_2 Asociación_de_Estudiantes_Católicos Hodh_el_Gharbi Arlequin_y_Colombina Grieta_(desambiguación) Heyday_Films Monumento_a_las_Cortes Gulella_greenwayi Antipatron_de_diseño_Floating_point_currency Auquainville Antandros Archangelina Monterosso_Calabro Aulo_Persio_Flaco Ministro_de_Administraciones_Públicas_de_Espana Monumentos_Naturales Anemopaegma_glaucum_var_triplinervia Howard_Scott Hedera_vegeta Autovía_A-47 Hermann_von_reichenau Heterachaena_popovii Heteroptero Arnaldur_Indriðason Hasapiko Asamblea_del_pueblo_de_guinea IEEE_1394 Heliconídes Hospital_Universitario_Miguel_Servet Grimmjoww_Jaggerjack

html map