Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Vade Clasicos_Deportivos_(Derbies) Vehicle_Assembly_Building Computación_paralela Villatoya_(Albacete) Confederacion_de_Futbol_Asociación_de_Norte,_Centro_America_y_el_Caribe Yoana_Martinez_Barbero XHTUB_TV Abiluria Colon_(casa) Zona_de_Especial_Protección_Para_las_Aves Conducto_ependimario Abdallah_laroui Compositae_Newslett. Columnatas_basálticas Cipo-imbé Acianthera_herrerae Aeropuerto_de_Madrid-Torrejon_de_Ardoz Coelossia Aerides_tessellata Walter_Alva_Alva Agrupación_Fotografica_de_Almería Zoologico_humano Cineantropometria Coalición_Nacionalista_-_Europa_de_los_Pueblos Weltklang Alción_montano Coaccion Wilhelm_Pfeil Verbenáceas Acokanthera_spectabilis William_Almon_Wheeler Codigo_de_acceso Aecio_(Bach) Viva_(álbum) Condicionamiento_clasico Aciculares Acorralada Wellingtonia Comision_del_11_S Young_Lust Aitor_Galdós Codigo_Tributario_de_Chile Circo_Teatro_de_Price Adenostephanus_austrocaledonicus Chris_Baldwin Acoplamiento_molecular Conector_IDC Werner_Gorts Yadhira_Carrillo_Villalobos Acido_micofenólico Abéché Comahuesuchidae Coeficiente_de_simetria Volcan_Michinmahuida

html map