Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Manzanilla_de_burro Pr Miembros_fallecidos_de_ETA Punjab_(Pakistan) Loir Medium_Rare Gopinatha Luisa_d'Esparbès_de_Lussan María_Luisa_Elío_Bernal Radio_Televisión_de_Kosovo Microrregion_de_Ilhéus-Itabuna Matrimonio_de_conveniencia Prunus_laurocerasus Metrionella_tumacoensis Los_jovenes_titanes Mahamane_Abdraharame_Traore Grevillea_heliosperma Mate_Cosido_(película_de_1962) Quasipaa_jiulongensis Mihailo_III_Obrenovic Quatermass_3:_que_sucedió_entonces Princess_lover Manaeana Luis_Mayans_y_Enríquez_de_Navarra Psalydolytta_menoni Provincia_de_El_Bierzo Michael_Anthony_Claudio_Wincott Micrixalus_thampii Masters_de_Indian_Wells_1994 Rabo-ita Real_Colegiata_de_San_Hipólito Lucio_Emilio_Lepido_Paulo_(cónsul_50_a._C.) Mesorregion_del_Valle_del_Paraíba_Paulista Ranunculus_peltatus Red_Estatal_de_Desarrollo_Rural Gonyleptoides_curvifemur Puerto_Canteras Región_Noroeste_(Vietnam) Lytta_biguttata Mansuè Malaga_(Espana) Luis_Angel_Landín Love_Potion_No_9 Mariana_Fernandez_de_Cordoba_y_Ayala Longitud_ecliptica Malacomys_cansdalei Gonzalo_Piña_Ludueña Luis_Enrique_Martínez_(futbolista_colombiano) Lorenzo_Gigli Quitman_(Arkansas) Lucius_D._Clay Reaccion_de_Koenigs-Knorr Microrreserva_el_Tajar Proyecto_LULA Mato_Leitao

html map