Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

MPEG_surround Micromeria_graeca Provincia_de_Nairobi Mark_Workman Propagacion_de_ondas Rea_neriifolia Louis_Joseph_de_Borbon,_príncipe_de_Conde Puente_de_la_Amistad_entre_Tailandia_y_Laos Mario_Matt Quicksilver/Mercurio_(comics) Longpre-le-Sec Marshfield_(Massachusetts) Producto_regional_belga Qingdao_Jonoon_Football_Club Proceso_de_Chilenización_de_Tacna_Arica_y_Tarapacá Maori Mamoudzou Marco_Aurelio_Cota_(consul_74_a._C.) Raisa_Gorbachova Real_Pontificia_Antiquísima_Ilustre_y_Penitencial_Cofradía_del_Señor_Atado_a_la_Columna_y_Ntra_Sra_de_la_Fraternidad_en_el_Mayor_Dolor_(Zaragoza) Real_Colegio_de_la_Purisima_Concepción Problema_de_la_medida_en_mecanica_cuantica Gobiopsis_malekulae Ramon_Díaz_Bessone María_Asuncion_Apesteguía_Jaurrieta Puiseux_en-Retz Lorenzo_de_Medici Mericus Mariscal_Estigarribia_(Asunción) Proveedor_de_Servicios_de_Certificación Reconocimiento_de_firmas God's_Son Primera_división_espanola_1994/95 Los_Planetas_Contra_La_Ley_De_La_Gravedad Marques_de_Gastañaga Matilde_Elena_López Marquesado_de_Camarasa Meseret_Defar Manuel_de_Prado_y_Colón_de_Carvajal QGis Príncipe_Enrique,_Duque_de_Gloucester Proteina_ácida_fibrilar_glial Manuel_Canseco Melodimakers:_The_Show Miguel_Blanco_Medrano Maria_Emilia,_querida Löwen Mahā Proyecto_Canaima Matanza_de_Badajoz Metro_de_madrid Los_Declaro_Marido_y..._Larry M_N_R. Meyenia_purpurea Margarita_López_de_Morla_y_Virués

html map