Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Harold_Sylvester Arte_prehistorico Monasterio_de_San_Lorenzo_del_Escorial Montesol Motaba As_One Helton_da_Silva_Arruda Area_metropolitana_de_Rotterdam Motorola_68882 Idalion Montana_Meru Idioma_proto-germanico HD_210839 Antoni_Dieguez_Segui Guardia_Costera_Helénica Hierro_dextrán Andres_Vallejo Herminie Aphthona_malaisei Asociación_de_Canales_de_Televisión_del_Ecuador Ars_Subtilior Halfdan Mortadelo_y_Filemón_Va_la_T_I.A._y_se_pone_al_día Autoruta_A6 Montalet_le-Bois Hacienda_Santo_Tomás_de_las_Lomas Moenkhausiana Androdon_aequatorialis Morrillera Guerra_anglo_iraquí Ancylopus_phungi HD_154090 Ashford_y_Simpson Houlbec_près_le-Gros-Theil Grupo_Intergubernamental_sobre_el_Cambio_Climático Arte_circense Mountville Henry_Brandon,_II_Duque_de_Suffolk Hippocrepis_multisiliquosa_var._ambigua Moravia_(villa) Aquilegia_pyrenaica_subsp_pyrenaica Hedwig_and_the_Angry_Inch Hydrostemma Arte_rupestre_de_la_cuenca_mediterranea_de_la_península_Iberica Artritis_séptica IEEE_802_1D Mizrahi HHH Apolonis Anatomia_según_Grey Autovia_Alcolea_del_Pinar-Alcaniz Hernani_Club_de_Rugby_Elkartea Antonio_Floro_Flores Atonismo Movil_(teléfono)

html map