Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Stop_or_My_Dog_Will_Shoot! Senor_de_la_Torre_de_Awinor Ségur_le_Chateau Temporada_1960-61_de_la_Liga_Española_de_Baloncesto Saul_A._Taborda Tachoires Sub-enana_marrón Thutmose_II Super_Rugby_2013 Silvia_Emiliana_Pinto_Torres Saint_Charles_(Michigan) Scaletta_Zanclea Skoliostigma Theodore_de_Bèze Sabuco-rosa Tengo_ganas_de_ti Sainte_Marie_de-Cuines San_Lorenzo_de_Almagro-Huracan Tomas_Antonio_de_la_Cerda_y_Aragon_conde_de_Paredes Terremoto_de_Alaska_de_1964 Sara_Sálamo Sudamericano_de_Rugby_B_2011 Selim_II Sainte-Cecile-du-Cayrou Santa_María_de_los_Ángeles Tim_Storms Sabuesos_de_tindalos Sobralia_mandonii Spenn. Semanario_el_progreso Trebol_de_los_prados_con_flor_blanca Salvador_Nasralla Summit_Avenue_(Metro_de_Boston) Sère_Lanso The_Scarsdale_Public_Schools The_Art_Ensemble_of_Chicago Sepultura_de_Cristo Sinfonia_n.º_8_(Dvořák) Taizé Tome_(historietista) The_Con Teatro_de_la_Universidad_Católica San_Pedro_y_San_Juan Sekou_Toure Stolas_naponensis San_Salvador_(Guaira) Saint-Denis-de-l'Hôtel Synodontis_rukwaensis Segunda_Republica_Francesa Torcularis_Septentrionalis Sinfonía_n._11_(Miaskovsky) Sixpence_None_the_Richer_(álbum) Sphyraena_tome Team_Lotus_(2010-presente) Southborough_(Kent)

html map