Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Mélisey_(Alto_Saona) PR_Q Phalanger_(Compilador) Oposición_Obrera Nicolas_Rolando Oxidacion_asimétrica_catalitica Ostiariado Otomí_mezquitalense Panias Plaza_de_Armas_de_Iquique Pajinas_Libres Nitro_Girls Pajarejos_(Segovia) Pat_Boone Perinton_(Nueva_York) Northwest_Ithaca Palacio_de_Malacanáng Ni_vivo_ni_muerto Neopaganismo_germánico Palmares_do_sul Perigordiense Oxalis_montana_fo._rhodantha Pavo_reales Pala_de_altar Podgorze Parroquia_de_Saint_George_(Granada) Pedro_Fernández_De_Castro Pantano_de_Foix_y_presa Nordur-Isafjarðarsysla Pilas_de_botón Por_el_barrio_libertad Nunnezharia_bracteata Oenothera Pessines Partido_judicial_de_badajoz Paco_Sagárzazu Notación_neumática_gregoriana Nagagutsu_o_Haita_Neko:_Sekai_Isshuu_80_Nichi_Dai_Bouken Pod_de_busqueda_de_objetivos_LITENING Perugorria Portugal_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Los_Angeles_1984 Ostflucht Pontiac_LeMans Padellus_mahaleb Nasir_Jones Peninsula_de_Chukotka Peine_de_los_Vientos Parque_nacional_de_Jebel_Zaghouan Playa_de_la_Paloma Piper_PA-48 Neolamprologus_falcicula Patinaje_artístico_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sankt_Moritz_1948 Office_of_Naval_Intelligence Pico_de_Madres Nick_Kroll

html map