Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

El_Argentino Estadio_Olímpico_de_Helsinki Favonigobius_reichei Enrique_Howard Festival_Internacional_de_Cine_de_Animacion_de_Annecy Escuadron_de_Caza_Normandie_Niemen Estado_archipelágico Erysimum_gomez-campoi Estadio_Candido_Gonzalez Eriolarynx Fiódor_Raskólnikov Francisco_Javier_Alvarez_Uria El_hombre_de_la_esquina_rosada_(pelicula) El_Rincón_(Albardón) Fototrófico Estación_de_Pont_de_Fusta Forex Esteroide_anabólico Fiat_Zicster Escurridor Fc_bate FinnPa_Helsinki Elecciones_a_la_Asamblea_constituyente_de_Túnez_de_2011 El_juicio_final_(1991) Empire_Earth_II:_The_Art_of_Supremacy Error_absoluto_aproximado Fiancee_Shitai Estonia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Pekín_2008 Facultad_de_Medicina_de_la_UAG Elecciones_durante_la_restauracion_borbonica_en_Espana Ferdinand_Rudolph_Grofé Federación_Nacional_de_Futbol_de_Guatemala Facsád Estadio_da_Luz_XXI Ekwok Estadio_Dom_Afonso_Henriques Formula_Renault_Elf_1.6_Argentina Etoxilacion Flota Estacion_Justo_Daract Foucaucourt_en-Santerre Feira_Internacional_de_Lisboa Espacio_lineal El_Chihuahua_de_Beverly_Hills Filmografía_de_Courtney_Love Ernie_y_Bert Estrecho_de_Behring Felipe_Godínez Formigais Escuelas_Públicas_de_Newark Elementos_Inorgánicos_y_Sistemas_Biológicos Ezker_Sindikalaren_Konbergentzia Enric_Marti_Carreto Ermita_de_Nuestra_Señora_la_Virgen_de_la_Ortisella Fernande_Flous

html map