Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Jose_Sánchez_Peñate Lenka_Franulic Juan_Carlos_Moreno_Rodriguez La_Gleva Leonard_Eugene_Robinson Joram_Mariga John_Christopher_Williams José_Manuel_de_la_Reza Isotes_ignacia Konjic_(Federacion_de_Bosnia_Herzegovina) Jane_Zhang Jokisch_Rodrigo José_Joaquín_Melgar Karl_Allöder Lichtspielhaus Komi_(Go) La_llamada_de_Cthulhu_(película) José_García_Ladrón_de_Guevara Jackson_Center_(Ohio) Instituto_Nacional_de_Prevención_Sísmica Larak José_Fontinhas Le_Pas_Saint_l'Homer KF_Tirana Itajuípe Islas_Picudas José_Antonio_Uribes LP_875_68 Jesús_Madrigal_Guzman Kawase_Naomi Intxorta Kenny_Leroy_Green José_Víctor_Rodríguez Juan_Vicente_Melo Jikkyō_Powerful_Pro_Yakyū_6 John_McMurry_Hill Labidostomis_metallica Julio_Puyol_y_Alonso La_Chapelle_Bayvel Leandro_de_Sevilla Italianos_en_Chile Laureano_Saravia Iván_Hernandez Judy_Davis Joseph_Frédéric_Benoît_Charrière Interconexion_electrica_de_Chile Isla_Umbu_(Neembucú) Isla_Shemya José_María_Fernández_Calleja Jean_Jules_Linden Isla_de_los_Pájaros_(Santa_Cruz) Jardín_de_Plantas_Medicinales_de_la_Escuela_de_Farmacia_Hoshi Kettle_River_(Minnesota) Ley_del_Suelo_de_España La_Union_(Perú)

html map