Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Pato_doméstico Mykola_Leontovych Nos-UP Pandanus_tomilensis Pedro_Juan_Osorio Palma_major Peter_W_Atkins Oh!Great Nevado_del_Quindío Nikolayevka_(Krasnodar) Omm_de_Preja Nesheshiptmil Pinus_taeda_var._palustris Oratorio(Santa_Rosa) Phlyctimantis_keithae Pereskia_aureiflora Myrkviðr Pheugopedius_coraya Pio_IX Nipple_to_the_bottle Nekomimi Namibe_(Provincia) Noin Operación_Petsamo-Kirkenes Paul_Friedrich_August_Ascherson Nicolas_Jara Perfil_T Museo_de_Arte_Español_Enrique_Larreta Oderigo Pablo_Redondo_Martinez Pablo_Estramin Pop_Idol Palacio_del_Marques_de_Huarte Pedro_Nicácio Palacio_del_Escudo Nortec Notranjsko-kraška Oceanodroma_hornbyi Panópolis Oreoglanis_siamensis Pacto_de_Zanjón Platanthera_grandiflora_f_albiflora Panic_Of_Girls One_Man_Army_Corps Número_de_Fermat Oncidium_polycladium Naugatuck Odocoileus_gymnotis_curassavicus Neutron_(Marvel_Comics) Pont-d'Ouilly Palacio_de_Ezpeleta O-Rena Música_ranchera Pehr_Henrik_Ling París_Roubaix_2003

html map