Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Casa_de_Benavente Bordes_(Pirineos_Atlánticos) Cahokia_(Illinois) Barosma_ovata Basilica_menor_de_nuestra_señora_de_la_caridad_(sanlucar_de_barrameda) Benito_Daza_Valdés Caballería_Medieval Barrio_judio_de_Trebic Cacatua_De_Pico_Largo Bombardier_Transportation Beals_Wright Bianca_Jackson Camara_de_Diputados_de_la_Argentina Campeonato_Mundial_de_Esquí_Acrobático_de_1989 Bromheadia_sylvestris Broome_Australia_Occidental Balbino_Gálvez Bodhisattva_Fukyo Bernie_(pelicula) Budapest-Keleti_palyaudvar Buchenavia Berta_penalver Candelabro Campanula_pumila Black_sabbath Capilla_de_Nama Bath_Somerset Campaña_de_Rosas_al_Desierto Brodda Canton_de_Tarascon_sur-Ariege Carlos_Hernandez Bergosa Bandera_de_España Bisnaga_hamatacantha Bombardeo_de_Tokio Benaguasil_/_Benaguacil Calcodes_Taronii Celtic_FC Bolcheviques Barfuss Biblioteca_Publica_de_Parana Californianos Boulieu-lès-Annonay Cayo_Vibio_Pansa_Centroniano Beatriz_Pichimalen Castillo_de_Viuet Bloque_Nacional_Popular_Galego Berresfordia Bebidas_espirituosas_tradicionales_de_Alicante Campanula_pusilla_var._reflexa Cardamine_acaulis Candela_(Coahuila) Causalidad_(estadistica) Brahman_(deidad_impersonal) Biblioteca_publica_del_estado_(cordoba)

html map