Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Eva_Henger Enarganthe_octonaria Ferroglobus Egiptológico Familiar_(espiritu) Emerald_Lake_Hills El_bolero_de_raquel Fortaleza_de_Seron_de_Nágima Ernesto_noboa Evolución_territorial_de_México Evereux Eduard_von_hartmann Estación_de_Pegões Encomio El_regreso_de_la_leyenda Facon El_halcon_maltes_(pelicula_de_1941) Estación_de_El_Escorial Explorer_6 Encino_(Nuevo_México) Fortaleza_de_San_Carlos_de_La_Cabana Encliandra Fisiologia_y_Ecología_Sensorial_en_Triatominae Estación_de_Torre_del_Bierzo Empinonados Ferrocarril_Castro_Urdiales_Traslaviña Erwin_L_Hahn Extended_Boot_Record Euphorbia_richardiana Eslovenia_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Sidney_2000 Fnideq Enchiridion_symbolorum_definitionum_et_declarationum_de_rebus_fidei_et_morum Eyaculación_previa Faleito_grande Enrique_Rodriguez_(gobernador) Escuela_Técnica_Superior_de_Arquitectura_(Universidad_de_Granada) Francesco_I_(papa) Escudo_de_Extremadura Erección Epicauta_tenuicornis Einar_Konalsson Francisco_Piria Episodios_de_Cómo_conocí_a_vuestra_madre Estados_Unidos_de_las_Islas_Jonicas Emily_Addison Estacion_La_Rica Encantada-Ranchito-El_Calaboz_(Texas) Ermita_de_la_Virgen_del_Pilar_(Villena) Francisco_Bermúdez_de_Pedraza Ford_Sierra Euphorbia_abyssinica_var_mozambicensis Flora._Morphologie,_Geobotanik,_Oekophysiologie Elecciones_legislativas_de_Argentina_de_1993 Estación_Iyo-Tomita Escuela_neoplatónica_de_Alejandría

html map