Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Efecto_secundario Francisco_de_Sandoval_Rojas_y_Zúñiga Final_Four_Euroliga_2009 Ezkio-Itsaso_(Guipuzcoa) Emigracion_a_Israel_desde_países_árabes Ermita_de_Santa_María_del_Castillo Enemies_(Buffy_the_Vampire_Slayer) Fecho_del_imperio Elecciones_espanolas_al_Parlamento_Europeo_de_2009 El_clic Elecciones_Venezuela Escaner_3d Egilia El_Incidente_Bedford Estación_de_Plasencia Fernanda_Mistral Fender_Jaguar Enolismo Festival_Internacional_de_Cine_de_Marrakech Estaçao_da_Luz Elecciones_legislativas_de_Francia_de_1962 Ermitaño_del_Rupununi Febrero_de_2026 Estación_de_Boissy_Saint-Leger Eje_Ferroviario_Transversal_de_Andalucía El_pajaro_azul FC_Camagüey Elva El_Jatana Filtro_de_Butterworth Estacion_Terrena_Goonhilly El_arbol_de_los_zuecos Fiesta_del_sol Epoca_hispanica_(Colombia) Fedorivka_(Distrito_de_Gorlivska) El_Paso_(localidad) Ezequiel_Garay Eiður_Smári_Guðjohnsen Festival_de_la_Cancion_de_Eurovision_2005 Ficus_platypoda_var._petiolaris El_sindicato_del_crimen Franck_Vandenbroucke Emanuele_Cavalli Elecciones_federales_de_Mexico El_Confital Fano_Calcio Francisco_Javier_Sanchez_Canton Fiebrigia Eduardo_Hernández Ferias_de_Andalucia Escuela_Técnica_Superior_de_Ingenieria_Industrial_y_Aeronautica_de_Terrassa Electroma Elabuga Elecciones_Autonomicas_de_la_Comunidad_de_Madrid_de_1999 FC_Ysyk_Kol

html map