Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Rouède Trent_Lowe Iglesia_Parroquial_de_San_Pedro_Mártir_y_San_Nicolás_Obispo_o_Iglesia_de_San_Nicolás Iglesia_del_Carmen_(Cádiz) Iglesia_Greco-Católica_Rumana Gianni_Versace_S_p_A Trichuris_trichiuria GIMPS General_Franco Municipio_de_Locust Iglesia_de_San_Benito_(desambiguacion) Furstengrube Tyrannochthonius_mahunkai Roberto_Alomar Rhopala_media Municipio_de_Waccamaw Republica_de_San_Pedro_del_Rio_Grande Uzemain Glow_(biblioteca) Ignacio_Gómez_de_Liaño Municipio_de_Agency_(condado_de_Osage,_Kansas) René_Philoctète Gabor_Szabo Reserva_provincial_natural_Mogote_Bayo Geminis_(astrología) Rio_Guarnón Roberto_J._Martínez_Vera-Tudela Inman_(Nebraska) Gießen Municipio_de_Logan_(condado_de_Sioux,_Iowa) Municipio_de_Minnehaha_(Dakota_del_Norte) Gallus_sonneratii Reserva_de_la_Biosfera_de_la_mariposa_monarca Galearieae Trimetoxianfetamina Il_califfo_di_bagdad Rio_Ural Fuerzas_Especiales Tres_Islas_(sitio_arqueológico) Iglesia_de_la_Porciuncula_(Bogotá) Tănase Rosureux Rodrigo_Muñoz_(actor) Generos_cinematográficos Resolución_Gráfica Tunel_del_turon_de_Moncada Fudbalski_Klub_Mogren Ribeira_de_Frades Idoia_Mendizábal_Mugica Richar_Estigarribia Municipio_de_Cleburne_(condado_de_Phillips,_Arkansas) Fuerzas_Democráticas_de_Liberación_de_Ruanda Rio_Pisón UTA_FrontRunner Gabriele_Tadini

html map