Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Pithecellobium_chrysocarpum Niccolò_Tornioli N-horizontal_(jeroglifico) Piotr_"Peter"_Nikolaievitch_Rasputin Nitroxido Notocactus_mueller_moelleri Panochtus Polycarpa_aristata Opera_Varia Operacion_de_bandera_falsa Parque_nacional_de_Itatiaia Pantalla_laser Obtencion_de_HF_(acido_fluorhidrico)_sus_caracteristicas_físicos_químicas Nossa_Senhora_da_Anunciada Oficina_de_Análisis_Económico Otero_(montana) Organización_sindical Pompogne Partido_Demócrata_Cristiano_(Noruega) Nostra Palenque_Estereo Petronio_(santo) Paramonai Naufragio_del_BAP_Rimac Pistola_laser Paterson_Public_Schools Parque_Olímpico_de_Sydney Porrillas Poliméstor Najman_de_breslev Orden Piedra_Jelling Nudo_de_cordón_de_zapato Otura_(Asturias) País_románico Overpowered_(álbum) Paulina_(álbum) Nothing_Is_Easy_Live_at_the_Isle_of_Wight_1970 Ornithogalum_umbellatum Método_de_las_dos_fases Parque_de_Conservación_Talisker Muy_Antigua_Venerable_y_Dominicana_Cofradia_Penitencial_y_Sacramental_de_la_Santa_Vera_Cruz_de_Nuestra_Senora_Madre_de_la_Iglesia,_del_nino_Jesús_y_de_la_Resurreccion_de_Cristo_(Palencia) Parque_Nacional_Harz Playa_de_Covas Nueve_cumbres_del_Nevado_de_Cachi Plaza_de_Armas_de_Santiago_de_Chile Olímpio_Mourão_Filho Patata_paja Placiszewo Pomy_(Vaud) Platycelyphium Organización_Socialista_Israelí Periodicos_de_Guayaquil PGR3 Palacio_de_los_Deportes_(México)

html map