Makaron - włoska dusza kuchnii... |
|
ElicheFarfalle (z wł., także Farfalline lub Farfalloni) — rodzaj makaronu w kształcie kokardek.W tradycyjnej kuchni włoskiej ten rodzaj makaronu znany jest od bardzo dawna. Ciasto na makaron należy cienko rozwałkować (na grubość ok. 2 mm), pokroić nożem na pasy o szerokości ok. 2–2,5 cm, a następnie radełkiem podzielić pasy na prostokąty o długości ok. 4,5–5 cm. Kiedy nieco podeschną, nadać każdemu z prostokątów kształt kokardki: złożyć wzdłuż w kształt VVV i zacisnąć boki, tak aby faliste, wycięte radełkiem krótkie krawędzie prostokąta tworzyły ozdobne wykończenie ("wachlarze") kokardki. Dzięki masowej produkcji, farfalle jest obecnie jednym z dziesięciu najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów na świecie. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami i lekkimi sałatkami, a przy tym niezwykle efektownie prezentuje się na stole. Couchsurfing Departamento_de_Tarapaca_(Perú) Deeper_and_Deeper Delta_Leporis Departamento_de_Nueva_Granada Copa_con_sirena_de_oro All_Around_the_World_(desambiguacion) Daniel_Barone Alonso_de_Mesa Edgar_Fernandez E_(desambiguacion) DLI_63_Building Corazón_Micaelino Crosville_sur-Douve Distrito_de_Yánac Desorganización Dorset_Gardens Cosma_Shiva Draco_palma_canariensis Disneymania_5 Diócesis_de_Springfield_en_Massachussets Dynasty_(álbum_de_KISS) Drama_historico Altenmunster Ana_Garralón Cuba_(Misuri) Damir_Solman Deutschlandhalle Amir_Husayn Distrito_de_masma Daniel_Paladini Cácen_de_pulmon_de_celulas_pequenas Cumbre_del_G-20_de_Londres Alianza_AIM Alejandro_Yagüe Edipo_(Voltaire) Corydon_(Indiana) Allerey_sur_Saone Daniel_Andersson_(mediocampista) Cuadrado_greco-latino Alisa_Kwitney César_Girón Diócesis_de_San_Nicolas_de_los_Arroyos Crambe_cordata Distrito_de_Rasina Derecho_de_autor_de_la_urss Déficit_(película) Dia_Nacional_de_Islandia Draft_NBA Distritos_de_Zaragoza Cupressus_funebris Dinamarca_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Amberes_1920 Diputados_costarricenses_2002_2006 Cramauchenia Division_1_1968/69 |
html map |