Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Uadi_Al_Mughara Frutillo Glomeraria_alba Municipio_de_Burnstown_(condado_de_Brown,_Minnesota) Gabbiella_balovalensis Ingenol_mebutato Germán_List_Arzubide Universidad_Laica_Vicente_Rocafuerte Ingeniero_Juárez Tripa_de_vaca Roberto_de_Sorbon Geografia_de_Murcia George_Gaylord_Simpson Municipio_de_Seneca_(condado_de_Christian,_Misuri) Requesón_(artista) Iglesia_Matriz_de_Nuestra_Señora_del_Rosario_(Puerto_del_Rosario) Universidad_Catolica_(futbol) General_Francisco_R._Murguía_(Zacatecas) Iglesia_fortaleza_de_Nuestra_Senora_de_los_Ángeles_(Castielfabib) Musci Tren_BCP Gestion_de_recursos_humanos Global_(empresa_de_transporte) Futbolista_Rumano_del_ano Iglesia_greco_catolica_ucraniana Reserva_de_la_biosfera_de_Río_San_Juan Una_maid_en_Manhattan Union_Federal_de_Policía Trombosis_venosa_superficial Fútbol_en_los_Mini_Juegos_del_Pacífico_1981 Ussel-d'Allier Gaudeamus_Igitur Ruta_74_(Chile) Reserva_nacional_Las_Vicunas Universidad_Mouloud_Mammeri_de_Tizi_Ouzou Friedrich_Hollaender Municipio_de_Fairfield_(condado_de_Mahoning,_Ohio) Río_Primero_(Córdoba) Municipio_San_Jose_de_Guaribe_(Guárico_Venezuela) Genouillac_(Charente) Ron_Fassler Río_Araks Roberto_Juan_Diago_Querol Municipio_Sucre_(Merida_Venezuela) Municipio_de_Cuivre_(condado_de_Pike,_Misuri) Roque_Pérez_(desambiguación) Fulgentius_Ferrandus Roberto_Mouras Innsbruck_76 Rock_&_Roll_barcelones Reserva_Nacional_de_Malalcahuello SLU_Madrid Municipio_Andrés_Bello_(Tachira,_Venezuela) Iglesia_de_Santa_María_de_la_Asunción_(Carmona) Funciones_sintacticas

html map