Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Doniphan_(Misuri) Amaryllis_angusta Dependencias_Federales_Venezolanas Cortex_(botanica) Dassault_mirage_iii Donnycarney Departamento_de_ultramar Ana_Frank Despues_del_almuerzo Alta_Comisaría_de_Marruecos Corporación_Centenario_Deportes_Quindio Cynoscion_parvipinnis Dampierre-et-Flée De_Molina_Cristobal Distrito_de_oberhavel Amphipterygium_adstringens Daisy_De_La_hoya Cuerpo_real_(candlestick) Amygdalus Don't_Forget_About_Us Disa_Records Dolly_Wilde Dommartin_la-Chaussee Derecho_Ecológico Creategy EIM_Lo_Ovalle Damaso_Antonio_Larranaga Cuerpo_de_Policía_Armada_y_de_Trafico_(España) Copa_del_Generalisimo_de_fútbol_1943 Deposito_franco Copa_de_la_UEFA_de_fútbol_sala Allium_ampeloprasum_var._porrum Discocyrtus_magnicalcar División_política_de_America Cronología_del_sionismo Cortes_de_Barcelona-Lérida_(1364) Didimo_de_Alejandría E2F Cyril_Bessy Cristianismo_catolico Alfred_Bester Dicladispa_burgeoni Discografia_de_Carlos_Baglietto David_Michael_Spooner Copa_del_Rey_de_voleibol_(España) DeLeon_Springs_(Florida) Diego_de_Almagro Dietrich_Thurau Duruelo_de_la_sierra Donación_voluntaria_de_sangre Decapterus_punctatus Diabrotica_helga Diez_mil_años Cuncea Cosmogonia_mexica

html map