Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Patronajes Nugget_de_pollo Neuwied Pedro_el_Ermitaño Myrmorchilus Papías_de_Hierapolis Omobranchus_obliquus Nívar_(España) Patricia_Arbues Navas_de_sobremonte Napoleon_(pelicula_de_1995) Oncidium_cuneatum Odontophyllum Paul_Jacques_Aimé_Baudry N-344 Naives-Rosières Oscar_1979 Percusion Palais_de_Castille Partido_Laborista_Social_Democrata_de_Rusia Pequeña_giga_en_sol_mayor_para_teclado_(Mozart) Míriam_Martinho Philautus_nasutus Nikola_Pešic Neopomacentrus_anabatoides Nelsoniaceae PR:ITA:CDLS Palacio_del_Marques_de_Villasierra Pedro_de_Lencastre_duque_de_Aveiro Policromada Polícar_(Granada) Oreoneta Noel_Martín Nectar_(Peru) Nazario_Toledo Nozu_Michitsura Paul_Channon PCIex Paliano Omphalea Parias_(intocables) Parque_nacional_natural_Selva_de_Florencia Pecorino_Siciliano Plantae_(versión_escolar) Oblast_de_Kurgán Perez_Mateos Pontan Pedro_y_el_dragon_Elliot Palacio_de_Seif Pacu Onda_Jaén Numb_(canción_de_Linkin_Park) Pantano_Atchafalaya Never_Say_Never_(álbum) Ouzouer-sous-Bellegarde

html map