Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Neldoreth Only_Of_You Paredes Pomps Pobre_Rico_Pobre Plaza_de_Europa_(Santa_Cruz_de_Tenerife) Plymouth_(automóviles) Pedro_Rodríguez_Fernández Parque_Nacional_Grutas_de_Cacahuamilpa Owen_Falls Portuñol Origen_de_la_Tierra Postal_2 Norman_Dike Perro_de_Pelea_Cordobes Pierceton_(Indiana) Nelson_Alfonso_Egued Pierre_Probst Pan_de_Cádiz Parques_nacionales Opiliones Ompok_leiacanthus Nestor_horacio_armengol Oaxaca_(Oaxaca) Neobisium_maxvachoni Nuestra_Belleza_El_Salvador_2008 Pettinato_and_The_pessi-Mystics Nevado_de_Chani Operación_Jaque_(miniserie) Niðhoggr Paraconalia_brasiliensis Padre_Damián_J_Karras Para_Los_Arboles Neolissochilus_hendersoni PGC_65779 Pacoseroca Métrica_de_puntos_funcion Oreja_liebre No_sé,_quizás,_suerte Partido_del_Congreso_de_la_India Piloto-Cosmonauta_de_la_Union_Sovietica Nitroglicerina Mézières_sur-Seine Pijui_de_Santa_Marta Orujo Pia_Kjærsgaard Patrulla_militar_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sankt_Moritz_1928 Papasula Pasqual_Ferry Noah_Crawford Nicias_(desambiguación) Myioborus_castaneocapilla Papovavirus Offering Oftalmosaurio

html map