Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Juan_Díaz,_capellán Lagnicourt-Marcel Irene_Fonseca Jaume_Girabau Kosmos_307 Jorge_Gaitan_Durán La_caída_de_Hyperion Ligny_en-Cambresis King_Kong_(película_de_1976) Komm,_Susser_Tod José_de_Larra_Domínguez Iáma Joseph_Edouard_Bommer Jesus_del_Muro Le_Mans_Series Jose_Vasconcelos_Calderon Leporella L'atalante Leonardo_Coimbra Jhon_Jairo_Velasquez_Vásquez Juan_de_marcos_gonzalez Italo_Pizzolante Isabel_de_Borbón_duquesa_de_Borgoña José_Velásquez_Castillo Liberación_(farmacología) Klostermarienberg Jordi_Ferron_Forné Javier_Solis Javier_Ángel_Balboa Lesq. Karlheinz_Bohm Kunene_(Namibia) L'Ile-Bouchard Klauss_von_Stauffenberg Las_siete_bolas_de_cristal Joachim_Burser Les_Masies_de_Sant_Miquel Juno_(mision_espacial) Jardín_Botánico_de_la_Universidad_de_Mainz Juan_Zurbaran Ivaylo_Kalfin Kingstree Kevin_Sacre Juan_Ramón_Bonet Lathraea José_Maria_Yanez_Carrillo Las_canillas_abiertas_de_América_Latina La_Línea_de_la_Concepción_(Cádiz) Interesterificación La_Chapelle_aux-Naux León,_España Julian_Palacios_Gutiérrez Lago_Huechulaufquen Linea_de_Espira Ley_de_Ampère-Maxwell

html map