Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Isabel_de_Borbon_y_Médicis Jose_Felix_Fernandez_Estigarribia Lahm_bi'ajīn Isotopos_de_americio José_Antonio_Garcia K_D_Koenig Libro_blanco_(informe) Ion_Velez_Martínez José_Miguel_Pérez Kristian_Alvarez La_Cornisa Instrumento_musical_automático La_Revolución_no_sera_televisada Jose_Maria_Ugarte_Castelblanco Islas_Riau Kelowna Intervención_internacional_en_Libia_2011 Isla_Masbate Ispán José_Luis_Soto_Oseguera Laurent_Cantet José_Domingo_Domingo Jorge_el_Rico,_Duque_de_Baviera Julian_Ingrassia Juan_Jose_Canas_(futbolista) Lakes_(Alaska) Iruna_de_Oca Kyuhso_Jitsu La_máscara_de_hierro_(pelicula_1929) It_(album) Lista_de_Gobernadores_Generales_canadienses Lantana_(largometraje) José_P_Tamborini La_tierra_nos_convida_/_Chile_nuevo Leopoldo_Enrique_Garcia-Alas_Ureña Lagynochthonius_himalayensis Johann_Conrad_Gessner Lanté Lasiopodomys_mandarinus La_Chapelle_pres_Sees José_Maria_de_Cossio_y_Martínez_Fortún Juan_de_Aguila La_Inocencia_de_los_Musulmanes Isla_de_oleron Larus_belcheri Lago_Karum LESS Laverrap Le_Champ_Saint_Pere La_persistencia_de_la_memoria Jean_Daniel Kōhai Itachi_Uchiha Julio_Cesar_Irrazábal_León J._League_1995

html map