Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Coelhoso Confederación_Gaya William_York_Tindall Concepción_Yaguareté_Cora Valadier Cisjordania_Premier_League Cigüenza Administración_Bush Combinado_nordico_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Grenoble_1968 Châtillon_(Vienne) Aajeperura_Amenhotep Constantin_Coanda Commerce_(Georgia) Yakety_Yak CodeLite Convair_F2Y_Sea_Dart Aleisanthia Claymont Chico_(California) Chlorophonia_occipitalis Aeropuerto_de_Gotemburgo Alberto_Sols Valderaduey West_Nyack_(Nueva_York) Aconitum_napelloides Agrupacion_de_electores Vanxains Viquipèdia_en_català Varronia Waiohinu_(Hawái) Ciudad_de_Viedma Comandante_Andres_Guacurari Višći_Vrh Vale_da_Amoreira Claudio_Salmasius Vogtle_Nuclear_Generating_Station Ciudad_Purpura_Prohibida Adrian_Frutiger Chatillon_sur-Colmont Alcachofa_Soft Washtenaw Vencejos_comunes Alan_Huckle Vila_Verde_dos_Francos Zenón_de_Somodevilla_y_Bengoechea,_marqués_de_la_Ensenada Academia_Narinense_de_Historia Vil_de_Souto Contaminacion_del_rio_Segura Watt_(album) Clasificacion_de_Conmebol_Concacaf_AFC_CAF/OFC_para_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_1966 China_World_Trade_Center_Tower_3 Cissus_mexicana A_family_matter Chlidonoptera_lestoni Consejo_de_Dialogo_Nacional_Iraquí

html map