Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

T.R._Dunn Soportales Tetraophasis_szechenyii St._Francisville_(Luisiana) Scinax_staufferi Sesuvium_portulacastrum Sela_Ann_Ward Siena_College Tiña_podal Tlahuizcalpantecuhtli Toy_Soldiers_(canción) Stillingia Sinfonia_n.º_54_(Haydn) Selección_de_futbol_de_Papua_Occidental Science_(journal) Teaneck,_Nueva_Jersey Tambora_(México) Tiqqun Saña_(danza) Sindrome_Gerstmann_Sträussler_Scheinker Saint-Sylvestre-Cappel Terapia_psicodinámica Spamalot Señorío_de_las_Siete_Villas Se_quien_me_mato Terra_(satélite) Segunda_legión Saint-Jacut-les-Pins Saint_Georges_du_Vièvre Tentamen_Florae_Napalensis_Illustratae Spyridon_Samaras Tatia_brunnea Segunda_División_de_Espana_1991/92 Serigne Sebastien_Frey Solea_senegalensis Tacite Sorpresa_¡Sorpresa! Thomas_Pelham_Holles_I_duque_de_Newcastle_upon-Tyne Stratsimir_de_Kran Sinapsis_quimica The_Phantom San_antonio_de_la_mar The_Lair San_Façon_Carrera_22_(estación) Shiamara_Almeida St._Catherine_Wolves Tetsubishi Segunda_Division_de_España_2007_08 Temporada_2010/11_de_GP2_Asia_Series Saved_By_The_Bell Selección_italiana_de_fútbol Specklinia_eugenii Teia Szymon_Radowicki

html map